Vláda schválila návrh autorského zákona a zákona o video platformách

úterý, 26. října 2021, 07:25 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vláda v pondělí znovu schválila návrh novely autorského zákona a zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vláda v pondělí opět schválila návrh zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek. Novinářům to po schůzi kabinetu oznámila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Normy vláda odsouhlasila už dříve, ale protože je do konce svého volebního období neprojednala Sněmovna, ministři je předložili znovu. Zákon by měl zajistit mimo jiné lepší ochranu dětí před nevhodným obsahem či obecně ochranu veřejnosti před projevy násilí a nenávisti i před nežádoucí reklamou. Zákon předložený ministerstvem kultury do českého právního řádu zavádí evropskou směrnici z roku 2018.

S návrhem zákona má být do českého právního řádu implementována směrnice, která obsahuje nový segment služeb, tedy platformy pro sdílení videonahrávek. Jednou z nejznámějších takových platforem je YouTube. Na ně se dosud nevztahuje téměř žádná právní regulace.

Novela autorského zákona byla rovněž vládou znovu schválena a má mimo jiné upravit prostředí jednotného digitálního trhu, zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory nebo snížit zisky internetových platforem na úkor tvůrců obsahu, se kterým pracují.

Novela má také přizpůsobit úpravu některých výjimek z výlučných autorských práv digitálnímu prostředí a novým způsobům využívání obsahu ve výzkumu či vzdělávání, tedy třeba při distanční a on-line výuce a při zpřístupňování digitalizovaného kulturního dědictví.

-čtk-